W dniach 16-18 czerwca 2009r. w Gdańsku miała miejsce X edycja Międzynarodowych Targów Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH 2009. Podczas tej jedynej w Polsce imprezy targowej poświęconej branży rybnej odbywały się m.in. prezentacje surowców i produktów rybnych, a także sprzętu i narzędzi połowowych. Można było również porozmawiać z hodowcami ryb oraz osobami, które żywymi zasobami Bałtyku zajmują się na co dzień. W targach Polfish brała bowiem udział już po raz trzeci Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu.

Pawilon Stacji Morskiej IO UG w Helu na targach Polfish 2009

W tym roku nasze działania były ukierunkowane na zaprezentowanie i upowszechnianie idei eko-znaków. Nasza propozycja eko-etykietowania dotyczy konserw ze szprotami delikatesowymi w oleju. Ryby te, przysmak morświnów, zostały złowione za pomocą sieci bezpiecznych dla tych małych, żyjących w Bałtyku waleni. Dlatego też opakowania konserw opatrzono eko – znakiem w postaci morświna w błękitnym sercu, symbolizującego produkt pozyskany w sposób dla niego bezpieczny.

  

(kliknij na miniaturki, aby je powiększyć)

Podobny eko-znak zaproponowaliśmy dla konserwy o nazwie „Przysmak foki”, która zawiera śledzie w oleju czosnkowym. Ryby te, złowione metodą bezpieczną dla fok opatrzono symbolem głowy foki wpisanej w błękitne serce. Konserwy rybne „Przysmak foki” są produktem niekomercyjnym, wyprodukowanym w ramach realizowanego przez Stację Morską Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu, a finansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku, projektu pod tą samą nazwą – „Przysmak foki”. Nasze propozycje eko-etykiet nawiązują do znakowania konserw zawierających tuńczyki złowione metodą nie stanowiącą zagrożenia dla delfinów. Poprzez zastosowanie takiego oznakowania na naszych produktach podejmujemy próbę promowania na rynku pro-przyrodniczej identyfikowalności produktu.

  

(kliknij na miniaturki, aby je powiększyć)

Targi „Polfish” były również okazją do promowania projektu „Czynnej ochrony morświnów przed przyłowem” na obszarze Zatoki Puckiej, realizowanego dzięki finansowemu wsparciu ze strony Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie. Morświny żyjące w Bałtyku są współcześnie poważnie zagrożone wyginięciem, w naszym morzu żyje ich zaledwie kilkaset. Największym niebezpieczeństwem dla tych małych waleni jest przyłów, czyli przypadkowe zaplątywanie się w stawne sieci skrzelowe. Projekt realizowany na Zatoce Puckiej ma za zadanie lokalnie rozwiązać ten problem przy wykorzystaniu akustycznych urządzeń odstraszających morświny (tzw. pingerów) od groźnych dla nich sieci. Projekt ten jest próbą niesienia pomocy morświnom w rejonie Zatoki Puckiej przy jednoczesnym uwzględnieniu potrzeb łowiących tu rybaków. Jego realizacja to sposób na pogodzenie interesów tej grupy społecznej i konieczności ochrony morświnów w Bałtyku. To właśnie w ramach tego przedsięwzięcia wyprodukowano wspomniane wcześniej puszki z „Przysmakiem morświna”.

Foto: Wiceminister rolnictwa Kazimierz Plocke (w środku)
z wizytą na naszym stoisku. Na zdjęciu pracownicy i wolontariusze
Stacji Morskiej IO UG w Helu i Fundacji Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego

Podczas targów pracownicy Stacji Morskiej IO UG udzielili także odpowiedzi na wiele pytań dotyczących pozostałych realizowanych przez naszą placówkę projektów, m.in. projektu „Restytucji fok szarych w południowej części Bałtyku”, jak również projektu „Ryby dla Zatoki”. Nasze stoisko wzbudziło spore zainteresowanie wśród gości odwiedzających pawilony targowe, jak również pozostałych wystawców, można było na nim bowiem zobaczyć m.in. naturalnej wielkości modele morświnów i fok, pingery, a także obejrzeć film pt. „Bałtycki morświn”.

Foto: Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem

Opracowanie: Paweł Bloch, Monika Konkel, Klaudyna Sergot
Foto: Paweł Bloch
22.06.2009r.

Poniżej prezentujemy galerię zdjęć z targów Polfish 2009
(kliknij na miniaturki, aby je powiększyć)